Thursday, October 23, 2014

#19: Rahsia Che Ta Hamil Di Usia 41 Tahun

Biiznillah..

Siapa tak kenal Che Ta kan? Empunya nama Rozita Che Wan, artis popular negara kita ni. Pada saat ini, dia sedang menunggu hari untuk bersalin...di usia 41 tahun. Haaa kan, tak salah baca tu dan semua orang sedia maklum rasanya, Che Ta sedang hamil di usia 41 tahun! 

Sumber dari Google

Sesetengah orang kata, umur akhir untuk mengandung ialah 35 tahun. Ini kerana adalah sangat berisiko untuk ibu-ibu yang mengandung di usia lewat. Hmmm, menarik topik ni. Kita kenalpasti dulu risiko-risiko yang ada ye. 

(Diambil daripada sumber Berita Harian bertarikh 03/03/2011. Saya ambil ringkasan saja la ye.)

Antara sebab mengapa wanita tidak digalakkan mengandung di usia yang meningkat ialah:
- wanita kategori ini mempunyai tahap kesuburan yang rendah kerana kualiti telur sudah menjadi kurang dan proses ovulasi mungkin tidak terjadi setiap bulan. 

- wanita di usia ini kerap dikaitkan dengan masalah sistem peranakan seperti penyakit endometriosis dan fibroid. Jadi, peluang untuk hamil secara semulajadi adalah sukar.

- masalah kronik seperti kencing manis dan darah tinggi adalah tinggi di kalangan wanita lanjut usia. Risikonya bukan hanya pada ibu, tetapi juga kepada bayi yang dikandung.

- risiko melahirkan anak yang cacat sering berlaku. Ini mungkin disebabkan kromosom tidak normal yang berlaku kepada telur.

- peratusan keguguran lebih tinggi untuk wanita hamil yang berusia 40-an, berbanding dengan wanita hamil yang berusia 20-an.

Macam ngeri bila dibaca. Akan tetapi, ini tidaklah bermakna tidak boleh mengandung untuk wanita yang lanjut usia. Masih boleh. Cuma mesti dipastikan wanita hamil itu mestilah mempunyai tahap kesihatan yang optimal, jaga pemakanan supaya bayi dan ibu mendapat khasiat yang secukupnya, ambil asid folik untuk mengurangkan risiko kecacatan, jangan ambil sebarang ubat, herba atau makanan tambahan tanpa merujuk kepada doktor, dan amalkan kehidupan yang sihat (eg. tidak merokok dan tidak mengambil minuman bergas).

Jadi, apa rahsia Che Ta hamil di usia 40-an? Jawapan Che Ta: Lebihkan masa dengan suami, kurangkan aktiviti seni untuk memberi lebih tumpuan kepada suami tersayang, banyakkan rehat, elakkan kerja-kerja berat dan ambil pemakanan yang sihat.

Sumber dari Blog

.
.

Ok, takkan ni saja..Semua orang pun tau hal macam ni. 

Hehehehe...sebenarnya, untuk hamil, kena bersedia dari awal. Seawal mana?...ini subjektif. Bersedia untuk apa?...bersedia untuk hamil lah. Kita tak tau kitaran badan kita di tahap mana. Tapi rahsia Che Ta kita ni sebenarnya ialah dia telah bersedia lebih awal. Sudah tertulis dia akan hamil ketika baru 4 bulan kahwin ditambah dengan usia yang lewat. Tapi ini tak mungkin terjadi kalau badan Che Ta tidak dalam keadaan yang sihat dan mudah hamil. Seawal masih berstatus anak dara, Che Ta dah mula jaga dirinya. Dia tak ada isu nak ambil suntikan untuk kekal cantik dan dia tak selalu ber-spa (hanya buat beli lulur, mask dan serum untuk rambut dan buat rumah sahaja). 

Jadi apa yang dia buat? Jawapannya....



Haaa, kannn...Nampak tak permainannya di situ?...

MAKANAN TAMBAHAN...SUPPLEMENT...

Memang la dia tak ambil Shaklee. Key dia di sini ialah betapa supplement memainkan peranan penting dalam hidup kita. Bukan nak nafikan nutrien utama yang ada dalam makanan yang kita ambil. Tapi dalam dunia yang ideal sekarang ni, kadang-kadang cara kita masak pun menyebabkan kita ada 0-zero-kosong-nada- nutrien. Betapa ruginya kita kalau kita sedar, kan..Kat mana lagi nak cari nutrien-yang-hilang tu kalau bukan dengan supplement.

Tak kira supplement apa yang anda ambil (sebab anda yang bertanggungjawab dengan badan anda...so, choose wisely...;-)), yang penting anda perlu jaga diri anda. Bagaimana anda jaga diri anda, anda yang tentukan. You are in control of yourself, dear ;-)




Hubungi:
012-3198354 (Farisya)
SID ID: 912713

COD: Kampung Melayu Subang / Kajang
POS: Nationwide

**************************************************
Fadhilat Asma'ul Husna - Al Mutakabbir (Maha Megah; Maha Memiliki Kebesaran)

Jika sentiasa dibacakan sebelum memulakan pekerjaan atau kerjaya, maka hasiknya akan menjadi lebih sempurna; Insya Allah.

Wednesday, September 17, 2014

#18: [VIDEO] Supplement Untuk Kecantikan Kulit

Biiznillah...

Hari ni rasa nak kongsikan video. VLog yang ringkas dan mudah difahami. Mengenai supplement yang baik untuk kulit. 

Bukan hanya untuk wanita ye...Lelaki pun boleh ambil ni. Biasanya untuk yang menjaga penampilan la kan. Ianya supplement yang asas sahaja. Harga mampu milik dan tahan lama!

Credit VLog: Master Hadha 



Pendek kata, intipati VLog ini mengatakan, supplement asas untuk kecantikan kulit ada 4. Ianya adalah:

1) Vitamin C
     Berfungsi untuk menghasilkan kolagen.
     Agar kulit kelihatan cerah.

2) Vitamin E
     Merupakan anti-oksida
     Membantu kulit menjadi kurang kedut
     Kulit jadi lebih bersih - kurang kelihatan blackhead atau whitehead

3) B Complex
    Mengurangkan kesan minyak pada wajah
    Wajah lebih berseri-seri - kurang kusam

4) GLA Complex
    Membantu kestabilan hormon (fungsi minyak borage)
    Membantu kelembapan kulit.

Nak tau cara pemakanan? Contact saya ye ;-)...Special info saya bagi ;-)

Yang nak beli terus, boleh klik button di bawah ye. Jangan bimbang....secured payment ;-)


Hubungi:
012-3198354 (Farisya)
SID ID: 912713

COD: Kampung Melayu Subang / Kajang
POS: Nationwide

**************************************************
Fadhilat Asma'ul Husna - Al Mushawwir (Maha Pembentuk; Maha Menjadikan Rupa Bentuk)

Dialah yang, tanpa menggunakan mana-mana model, mencipta segala-galanya dalam keadaan yang paling sempurna


Friday, September 12, 2014

#17: SIRI 5 ~~ KISAH LELAKI TUA BERKAIN PELIKAT ... 21 - 25

Bismillah...

Sambungan SIRI 1...

Sambungan SIRI 2...

Sambungan SIRI 3...

Sambungan SIRI 4...

*****************************************************************************************************
Saya cari dia sepanjang bulan puasa. Selepas asar di tempat biasa. Dia tiada. Tidak ada lagi pada sudut tepi tiang di masjid. Di mana dia? Apakah dia sakit? Atau pergi umrah.

Pagi tadi, dengan izin Allah jua saya temui dia. Tenang bersahaja. Kali ini berjubah. Selepas subuh dia ambil al Quran dan baca. Bacaan lancar dengan tajwid yang sedap didengar. (Nota: Saya tidak boleh kata betul, kerana itu bukan bidang yang saya berpengetahuan).

Lama dia baca. 1 jam 26 minit. Lepas itu dia sambung solat, dari kejauhan saya perhatikan. 4 rakaat Dhuha. Dia berdoa panjang juga, memohon keampunan dan dipermudahkan kehidupan zuriat dan keturunan, diberi keamanan buat bumi yang tercinta. Selesai lelaki tua itu bersolat saya datang menghampiri dia.

Dia terlebih dahulu memberikan salam. Senyum mesra menyapa. Dia berkata, sebelum saya sempat bersuara. 

"Selalu lepas Asar tiada di tempat biasa, Pak Cik keluar lihat lihat juadah berbuka. Hidup ini kena nikmati jua. Apa yang boleh makan dan terasa mahu makan, belilah. Dihujung usia, adalah merasa nikmat yang Maha Esa.Itulah namanya nikmat yang tidak dapat kita dustakan. Beli tanpa berkira. ramai peniaga cari rezeki.

Bahagi kepada jiran tetangga dan sanak saudara. Inilah waktu kita beramal dan merapatkan jalinan saudara. Jiran adalah saudara kita terdekat. ia umpama tubuh badan kita."

Saya kata, "ramai orang mahu petua pak cik lagi". Dia pun tenang merenung panjang. Kata beliau, (saya notakan dalam bilangan)

#21. Berusahalah untuk jadi orang kaya. Kaya tidak menambah sombong, besar, berlagak. Kita berharga di sisi Tuhan apabila kekayaan kita menambah manfaat pada orang. Kita mulia disisi Tuhan apabila miskin kita tidak menambah beban. Miskin tidak menyusahkan orang.

#22. Sepanjang hidup kita bakal diuji. Ujian miskin. Ujian kaya. Orang yang tahan ujian itu umpama emas. Jatuh ke tanah ia emas. Letak dibadan, ia emas. Letak di kepala, ia emas. Ujian datang dalam bentuk kesakitan, kerugian, kehinaan. Ujian juga boleh datang dalam bentuk kesenangan, kemewahan dan kekayaan. Berhati hatilah dengan ujian.

#23. Anak mahu tahu apakah perkara yang menyebabkan malaikat rasa cemburu pada kita? Apabila kita beri madu tatakala kita diberi racun sebelumnya. Tanya saya, "maksudnya? (saya pohon pencerahan). Lelaki Tua itu berkata, apabila kita membalas kebaikan pada kejahatan orang. Tiada dendam melainkan rasa insaf diri mahu membawa kebaikan walaupun kita pernah dikhianati dan dikerjakan teruk oleh orang itu.

#24. Pada detik ini dia menangis teresak esak. Kata beliau, "Pak Cik rindukan emak. Emak adalah himpunan khazanah kaya yang tidak ternilai harga. Pada teman teman anak, detik ini kembalilah kepada emak.Buka puasa dengan emak dan ayah. Suapkan emak. Seluruh harta dunia yang kita miliki tiada kan sama dengan emak dan ayah"

#25. Apabila emak dan ayah sudah tiada bertimbang rasa pada keluarga. Pak Cik pernah dengar orang alim kata, orang yang paling sempurna imannya adalah orang baik budi, mulia pekerti. Orang yang bertimbang rasa dan bertolak ansur pada keluarga". Jadi orang mulia anak. Mulia bukan mahsyur nama. Mulia bukan berkuasa. Mulia kita apabila akhlak terpelihara.

(Nota: Rasulullah SAW bersabda, "Aku diutus oleh Allah untuk menyempurnakan akhlak" (HR Ahmad) ).


**************************************************
Fadhilat Asma'ul Husna - Al Baasith (Maha Meluaskan; Maha Pelapang Hidup; Maha Melimpah Nikmat)

Selepas solat Dhuha, angkat tangan seperti berdoa kemudian baca nama ini 10 kali. Selepas itu sapukan pada muka (seperti selesai doa): maka Insya Allah perasaan cukup diri dan berdikari akan dijamin oleh Allah S.W.T. Perkara semacam ini perlu dilakukan setiap hari.

Tuesday, September 9, 2014

#16: Apa yang anda tidak akan dapat daripada Shaklee...

Bismillah...

Setiap kali kami, pengedar-pengedar bebas Shaklee @ SID, membuat sharing pasal produk Shaklee, pasti perkara-perkara positif saja yang kami bagitahu. Sebab kita nak sharing benda yang baik, bukan nak orang dapat benda tak baik. Kita nak sebarkan aura positif jer ;-)Tapi ada benda yang produk Shaklee tak boleh bagi kesan sebagaimana yang pembeli hendak - yang tidak SID-SID ini bagitahu kepada mereka.

Produk SHAKLEE ... sememangnya tak boleh nak bagi efek seperti ini:

Ubah gender?

Atau,

Wajah nampak 25 tahun...TUA??
Atau,

Muka tirus jadi bentuk segi?
Atau,

Mata bujur jadi mata dalam?

*Cukuplah dulu banyak ni. Letak banyak-banyak memang buat gelihati betul ;-)...Caption gambar sekadar menerangkan satu jenis keadaan je. Kalau ada perubahan yang lebih daripada caption, boleh la ditambah sendiri ;-)

Walaupun kami boleh suggest produk terbaik kami seperti Vivix dan
Shaklee Collagen Powder

Collagen, dan banyak testimonial yang memberi kesan yang baik itu ini, telur bagai dikupas lah, kulit licin lincau lah, kulit gebu gebas lah....tetapi MEMANG kami tak boleh bagi efek seperti yang di atas.

Produk Shaklee tak dapat nak merubah ciptaan yang Allah bagi tu...tapi semestinya produk Shaklee dapat memperbaiki ciptaan itu ke arah yang lebih baik.


Antara testimonial pasal SCP @ Shaklee Collagen Powder:






















Akhir kata, kalau nak jadi keadaan yang kita hendak sekalipun, jangan lah sampai mengubah ciptaan Allah. Buruk benor  kekdahnya! hihihihi *Macamana lah diorang ni ada idea buat keje-keje transform nih. Memang jadi keje betul. Nasib baik kelakar ;-D

*Siapa yang nak cuba Shaklee Collagen Powder tadi? Klik gambar di bawah ye...TQVM ;-)



Hubungi:
012-3198354 (Farisya)
SID ID: 912713

COD: Kampung Melayu Subang / Kajang
POS: Nationwide

**************************************************
Fadhilat Asma'ul Husna - Al Khaaliq (Maha Pencipta)

Sesiapa yang membaca nama ini 100 kali selama 7 hari, maka dia akan dibebaskan daripada seemua kesusahan; Insya Allah.

Thursday, September 4, 2014

#15: Kebenaran di sebalik Kolagen

Biiznillah...

Hari ni jalan-jalan ketuk-ketuk pintu search engine cari cerita pasal kolagen atau ejaan omputehnye collagen. Banyak kot sekarang produk pasal kolagen ni. ada yang jenis minum, ada yang jenis serbuk, ada yang jenis kena masak dulu...yang takat sapu-sapu pun ada! Konpius kot kalau nak beli..yang mana satu betul, ye tak? Soalan yang patut ditanya sebelumnya: Kenapa nak ber-kolagen? ;-)

Kredit kepada www.dr-wellness.net

Apa itu kolagen?
Kolagen adalah serat gelatin. Ia bertindak sebagai pelekat dan tisu sebagai gabungan yang mengandungi kulit, tulang, ligamen, rawan, dan darah. Kolagen adalah amat penting kerana ia membentuk 30% daripada protein dalam badan.

Apakah kesan mengambil kolagen?
Dengan mengambil kolagen akan meningkatkan komposisi badan. 
Memperkayakan badan anda dengan kolagen positif akan memberi kesan kepada kulit, tulang, ligamen, rawan, dan saluran darah - yang seterusnya akan membuat badan anda kelihatan lebih muda.
Ia adalah anti-penuaan. Komposisi badan mula menurun selepas umur 25. Adalah penting untuk kerap mengambil kolagen untuk mengekalkan penampilan anda.

Bagaimana saya nak tahu saya kekurangan kolagen atau tidak?
Kolagen sebahagian besarnya terdapat di dalam kulit. Ia dikumpulkan daripada kedua-dua haiwan dan kulit ikan. Jika anda mempunyai masalah dengan kulit kering, kedut, kulit kendur, rambut rosak, atau kuku yang patah, yang mungkin bermakna anda kekurangan kolagen. Kedua-dua rambut dan kuku juga dimasukkan sebagai petunjuk kerana kedua-duanya dianggap sebagai sebahagian daripada kulit.

Selama mana kesannya boleh dilihat?
Ia bergantung kepada kualiti kolagen. Jika kolagen berasal dari kolagen marin semulajadi, maka anda akan dapat melihat beberapa kesan dalam tempoh sebulan.

Adakah terdapat kesan sampingan daripada mengambil terlalu banyak kolagen?
Memang benar bahawa seseorang yang mengambil jumlah kolagen yang tinggi akan lebih menunjukkan kesan daripada seseorang yang kurang mengambil kolagen. Walau bagaimanapun, ia bergantung kepada kualiti produk yang sedang diambil. Tiada kesan sampingan jika mengambil kolagen marin asli. 

Adakah kolagen mudah diambil? Ia dalam bentuk apa?
Kolagen ada dalam pelbagai bentuk. Kebanyakannya datang dalam bentuk kapsul dan ia boleh menghalang penyerapan. Walaubagaimanapun, kolagen yang terbaik adalah dalam bentuk serbuk dan baunya terkawal. 

Adakah kolagen boleh didapati dalam makanan kita sehari-hari?
Sirip ikan yu, kaki babi dan kepak ayam adalah makanan utama yang mengandungi kolagen. Walaubagaimanapun, ia adalah mustahil untuk mengambil 250g - 500g makanan ini setiap hari. Lebih-lebih lagi makanan tersebut mengandungi lemak dan kolesterol yang tinggi. Cara yang terbaik adalah dengan mengambil kolagen setiap hari sebagai makanan tambahan. 

Apakah cara terbaik untuk mengambil kolagen?
Kolagen adalah protein yang sukar untuk menyerap. Masa terbaik untuk mengambil kolagen adalah perkara pertama pada waktu pagi dengan air. Mengambil kolagen dengan air panas akan menghalang penyerapan.

Semoga bermanfaat ! 

Hubungi:
012-3198354 (Farisya)
SID ID: 912713

COD: Kampung Melayu Subang / Kajang
POS: Nationwide

**************************************************
Fadhilat Asma'ul Husna - Al Wahhaab (Maha Pemberi Kurnia; Maha Menganugerah)

Membacanya sebanyak 40 kali dalam sujud terakhir solat Dhuha, dia akan dibebaskan dari kemiskinan dengan cara yang tidak diduga; Insya Allah.

#14: Meal shake ... ada di mana?

Biiznillah..

Sana-sini orang dok sebut meal shake. Sinonim sangat meal shake dengan anak-anak. Kononnya meal shake untuk anak-anak yang susah nak makan @ picky eater...pi mai pi mai google mesti keluar tajuk macam ni. Takkan banyak tu je kegunaan meal shake nih? Anak yang tak picky eater takde khasiat ke pulaknya? Yang bukan ának-anak', nak ambil buat apa pulak?

Hehehehhehe....
mealshakes shaklee

Sebenarnya meal shake ni merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan. Ia menyediakan nisbah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino penting yang tidak boleh dibuat oleh badan, dan oleh itu perlu hadir dalam diet untuk pertumbuhan dan penyelenggaraan . Tambahan pula, meal shake ini mengandungi semua asid amino yang hadir dalam protein termasuk asid amino penting dan tidak penting . (okay..ayat skema..translate dari belakang botol) Kalau tengok belakang botol dia ada dalam 19 vitamin dan mineral penting. Boleh baca tak? Kalau tak dapat baca, meh try beli sebotol (hihihi..)


Apa kaitan meal shake dengan picky eater?
Jadi, ia adalah pilihan terbaik untuk anak-anak yang jenis memilih makanan. Mereka akan kekurangan nutrient untuk tumbesaran. Mereka lebih makan junk food yang tidak memberi kesan pada tumbesaran badan. Sedih kan?..tak baik tau mak bapak ni kalau tak jaga betul-betul. Tak kisah la kalau makanan je pun.

Puan, untuk anak-anak yang tak picky eater bagaimana? Anak saya memang kaki makan.
Errr...kita yang dewasa ni pun ambil supplement kan? Kenapa pulak? Maknanya, meal shake untuk anak-anak yang sedang membesar bertindak sebagai makanan tambahan kepada mereka. Memelihara tubuh badan daripada kekurangan nutrien. Atau kata lain, menokok nutrien yang diperlukan dalam badan mereka. (menokok la pulak kan...awat bercampur matematik dengan karangan nih??)

Untuk anak-anak saja , Puan? Saya bukan kategori anak-anak, memang tak perlu la ye?
Ok. Meal shake ni pun bertindak sekali dalam set Tambah Berat Badan. Iye, untuk tambah berat badan...yang nak gemuk...yang tak nak kurus cekeding. Eh, ada tau orang nak naikkan berat badan dia. Kurus sangat pun tak elok kan. Nak derma darah pun tak dapat. Rugi tak dapat tukar darah baru. huhuhu.
Kenapa Meal shake? Oh, sebab ia mengandungi karbohidrat dan protein. Untuk naikkan berat badan, perlu tambah carbo. Protein pula berfungsi untuk membina otot-otot badan. Jangan tambahkan lemak saja. lemak tu perlu diubah menjadi lemak berguna @ tisu-tisu otot. Untuk dapatkan hasil yang terbaik, ada cara makannya ye. Ekslusif untuk pembeli saya ;-)

Kalau meal shake tu pun protein, apa beza dengan ESP pula?
Eh, boleh pulak baca content untuk next next topik ye. Hehehehhe....cerita tu kita sambung di artikel lain, ok ;-) 

Untuk yang berminat dengan meal shake, boleh buat order di bawah:

 order meal shake


Untuk yang nak beli Set Tambah Berat Badan, klik yang di pulak: (Bonus info: kalau nak tukar meal shake dengan ESP, atau nak kedua-duanya untuk set ni, klik juga order di bawah ye)

set tambah berat badan



Hubungi:
012-3198354 (Farisya)
SID ID: 912713

COD: Kampung Melayu Subang / Kajang
POS: Nationwide

**************************************************
Fadhilat Asma'ul Husna - Al Áliim (Maha Mengetahui)

Seseorang yang membaca nama ini dengan banyak, Allah s.w.t. akan membuka pintu pengetahuan dan hikmah untuknya; Insya Allah.

Wednesday, August 13, 2014

#13: SIRI 4 ~ KISAH LELAKI TUA BERKAIN PELIKAT ... 16 - 20

Bismillah...

Sambungan daripada SIRI 1...

Kemudian SIRI 2...

Kemudian SIRI 3...

******************************************************************
16. Anak..ingat kita hidup sungguh sebentar, macam main bola sahaja. 90 minit tamatlah permainan. Itulah lebih kurang bandingan hidup didunia ini. Kita kejar bola. Cuba jaringkan gol. Apabila sampai tiupan wisel, tahulah keputusan. Apabila malaikat maut datang jemput kita, habislah kita. Ada dunia kekal abadi di sana. Usahlah kita berlagak sombong masa berjalan atas bumi Tuhan ini.

Paku yang nampak tidak rapat ke papan, akan diketuk oleh Tuan Rumah. Itulah perumpamaan hidupan. Rapat ke bumi. Sujud pada Tuhan.

Bacalah surah ar Rahman ayat 46, "Dan orang yang takut akan keadaan dirinya di mahkamah Tuhannya (untuk dihitung amalnya), disediakan baginya dua syurga"

17. Pak Cik bersyukur sampai ke tahap ini. Pak cik bersyukur. Syukur itu tandanya apabila Pak Cik rasa tak layak terima, namun Allah berikan juga. Pak Cik habiskan masa dalam waktu kecemasan ini dengan memandang yang memberi nikmat bukan pada nikmatnya. Anakku
bersyukurlah. Masih punya masa mengatur tapak menjejaki orang hebat dalam agama.

Dunia ini tidak lebih dari sayap nyamuk sahaja. Usah letak dunia di hati. Tetapi berusahalah supaya dunia dalam genggaman tangan kita. Pak Cik pakai kereta besar, bukan untuk apa namun Pak Cik mahu menikmati apa rasa sayap nyamuk itu. Kalau sayap nyamuk itu sudah rasa nikmatnya, bayangkan nikmat di syurga.

18. Anak..Apabila mahu makan nasi, dapatkan beras. Cakap cakap dan sembang sembang tidak hasilkan beras.
Rajin usaha. sampai waktu solat. Solat itu tiang agama. Usah terjerat dengan penyakit umat akhir zaman. Mereka cintakan dunia. Takutkan mati. Hakikatnya mati itu pasti. Namun, jangan kerana takutkan mati duduk atas masjid semata mata dan harapkan hidangan turun dari langit.

Tidak boleh begitu. Cuba beri masa untuk semua perkara. Umur macam Pak Cik sekarang, hari hari biasa, 6 jam tidur. 6 jam bekerja. 6 jam duduk atas masjid. 6 jam bersama anak cucu cicit. Anak, ada Pak Cik ingat, Nabi SAW sebut, "Peliharalah lidahmu, luaskan rumahmu dan tangislah dosamu". Cuba anak check siapa perawinya.

(nota: Hadis riwayat at Tirmizi)

19. Anakku kita bukan orang sufi. Mereka lain. Kita orang biasa,

"Apabila kemiskinan datang bertandang mengetuk di pintu, kasih sayang segera terbang keluar ikut jendela. Saat itusahabat dekat mula menjauh, kesusahan bagaikan banjir besar menghanyutkan segalanya pergi dan ianya hanya kembali apabila kita kaya semula"

Rajinlah berusaha. Wang bukan segala galanya. Namun banyak perkara dalam dunia sekarang perlukan wang anakku. Wang bukan raja. Wang adalah hamba perkasa yang memudahkan banyak perkara. ramai orang sedikit sedikit sebut Tuhan, pada hal hati mereka bersimpang simpang. 

20. Cuba sedaya upaya supaya ada wuduk pada tubuh kita. Ianya adalah cara terbaik cucikan diri. Cuba mandi setiap kali sebelum masuk waktu. Tidak dapat kerana banyak masa di pejabat, mandi 3 kali sehari. Sebelum subuh, sebelum maghrib dan sebelum isya'. InsyaAllah kita rasa bersih dan tenang dari segi luaran. Sewaktu berdiri mahu solat, rasakan ketakutan luar biasa. Kita sedang menghadap Allah Raja dan Tuan kepada segala Raja.

**************************************************
Fadhilat Asma'ul Husna - As Salaam (Maha Memberi Kesejahteraan; Peace and Blessing)

Apabila dizikirkan sebanyak 136X, Insya Allah jasmani & rohani kita akan terhindar dari segala penyakit sehingga badan menjadi segar sihat & sejahtera.

Monday, August 11, 2014

#12: 5 sebab kenapa perlu ambil GLA Complex Shaklee

Bismillah...

*Credit Vlog to Master Hadha



Seperti yang diterangkan oleh Master Hadha, GLA ni merupakan EPO yang kaya dengan Omega 6. Bahkan, GLA ada lebih lagi kandungan yang diperlukan dalam badan. Insya allah, akan saya ceritakan di entry yang akan datang ;-)

Antara 5 sebab mengapa perlu GLA boleh diringkaskan seperti di bawah. Boleh direct order untuk set yang diperlukan ye. Hanya click pada gambar ;-)

1) Meningkatkan kesuburan

*Click untuk order!
* Click untuk order!











2) Mengurangkan PMS
*Click untuk order!

3) Mencantikkan kulit
*Click untuk order!

4) Untuk kesihatan jantung
*Click untuk order!

5) Melambatkan proses penuaan 


Jangan lupa tonton vlog di atas untuk penerangan yang lebih ye ;-)


Hubungi:
012-3198354 (Farisya)
SID ID: 912713

COD: Kampung Melayu Subang / Kajang
POS: Nationwide

**************************************************
Fadhilat Asma'ul Husna - Al Jabbar (Maha Perkasa; Maha Kuat; Maha Menundukkan Segalanya)

Seseorang yang membaca nama ini sebanyak 226 kali setiap pagi dan petang, dia akan diselamatkan daripada penindasan dan kezaliman pemerintah yang zalim; Insya Allah.

Wednesday, August 6, 2014

#11: GLA Shaklee untuk perempuan dan lelaki juga ;-)

Bismillah...

GLA Complex


Produk Shaklee: GLA Complex...

Apa best nya produk yang satu ni? Ia boleh dikatakan sahabat baik untuk kaum perempuan ~Yang mana nak hamilnya, yang mana ada sindrom PMS (Pre-Menstrual Syndrome) nya, yang mana nak kulit cantiknya ... ni semua kerja GLA untuk membantu.

Bukan untuk perempuan sahaja ... yang kaum lelaki pun boleh juga mendapat efek terbaik dari segi yang ada masalah rambut kering, rambut gugur, yang ada masalah prostat dan sering nak kencing ... insya allah, panggil je GLA ni tolong ;-)

Selain itu, antara agen penuaan dan melambatkan menopos, meringankan sakit-sakit dan bengkak yang disebabkan oleh rheumatism, merendahkan kandungan gula dalam darah (kes untuk pesakit diabetes la nih) ... and the list goes on.

Soalan seterusnya, apa ada pada GLA ini?
Ok, jawapan ringkas dalam gambar di bawah:



GLA Complex ni kaya dengan  Omega 6. Ia mengandungi:

- minyak borage: mengandungi asid gamma linoleki (GLA) dan asid linolenik (LA) => membantu membentuk prostaglandin yakni hormon yang membantu badan mengawal atur proses-proses badan yang normal
- minyak bunga matahari: sumber asid lemak Omega 6
- Vitamin E: membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel

Sebenarnya, kalau nak cerita semua kandungannya akan terkeluarlah segala bahasa saintifik biologi semua yang mana tak semua orang akan faham dan nak tau pun. Tapi, kalau masih nak tau, roger-roger je saya ye ;-)

Ini lah promo untuk bulan Ogos 2014 ~beli 6 dapat free 1 => dah jimat RM 91.25 tuh!

Belum beli dengan harga ahli ... bertambah-tambah jimatnya

Cara nak beli dengan harga ahli? => Mohon roger saya di talian di bawah ye ;-)


Hubungi:
012-3198354 (Farisya)
SID ID: 912713

COD: Kampung Melayu Subang / Kajang
POS: Nationwide

**************************************************
Fadhilat Asma'ul Husna - Al Mu'min (Maha Pengaman; Maha Memberi Keamanan)

Sesiapa yang membaca nama ini sebanyak 630 kali semasa ketakutan, Allah s.w.t. akan melindunginya daripada semua malapetaka, bencana dan kemalangan, Insya Allah.

Tuesday, August 5, 2014

#10: SIRI 3 - KISAH LELAKI TUA BERKAIN PELIKAT ... 11 - 15

Bismillah..

Sambungan daripada SIRI 2:-

(SIRI 1 di sini)...

*******************************************************************************
11. Mula berniaga, usah buat pinjaman. Cukup dengan apa yang ada ditangan. Itu masa kita belajar. Berniaga ini seni. Kita sahaja tahu maksud lakaran. Terbakar tangan biasa. Namun, dengan duit sedikit kita tak rasa sangat panasnya. Usah samakan orang dengan kita. Mereka lain tak serupa.

(Kedai mula mula di mulut sahaja.) 
Senyum mesra, mulut manis. Usah sombong. sentiasa tegur dan sapa manusia. Kita berniaga dengan manusia.Berniaga dengan siapa sahaja. Andai kata kita kaki surau. Berniaga dengan orang surau tidak jadikan kita kaya. Berniaga dengan semua orang walaupun dia haprak keparat. Yang penting tunai. Ada duit kita cerita. Ada barang kita jual.

12. Modal kita adalah daya penarik yang pada diri kita. Daya penarik adalah ciri yang ada dalam diri ang buat orang lain rasa senang dengan kita. Cari ilmu tentang produk. Apabila orang tanya jawab dengan lancar dan petah. Jelas. sebut satu demi satu. Usah ragu ragu dan termanggu. Kongsi bukan jual. Ingat sentiasa kongsi dengan semangat membara. Orang jatuh cinta dengan semangat kita.

13. Apa lagi..ahaaa..masa mula niaga biar mendalam dulu. Usah cepat mahu melebar. Fahamkah apa pakcik cakap. Maksudnya biar berjaya satu demi satu.Apabila mula guna modal sendiri, kemudian buat sungguh sungguh sampai berjaya. Lepas dah nampak hasil, mula lebarkan. Masa itu boleh la mahu buat pinjaman. Kita sudah ada ilmu bisnes.

(Cukuplah tu. Masa ni Lelaki Tua Berkain Pelikat sudah mahu berhenti. Saya senyum peluk dia dan kata, "baharu ada 13 anak sungai di syurga. Tambah sampai 20". Saya buat contengan kata dia dalam kepala)

14. Kita kena buat promosi apa jua yang kita bisnes. Produk tak boleh bercakap. Sejak bila pula lah produk boleh bercakap. Orang kena tahu apa yang kita buat. Caranya buka bank emosi dengan setiap pelanggan kita. Pelanggan yang puas hati datang lagi. Datang lagi. Sekarang pun Pak Cik masih buat bisnes sikit sikit. Perumahan. Pak Ciik buat lima rumah sekali siap. Siap baharu jual. Pak Cik buat cantik. Jual mahal. Orang beratur mahu beli. Jual barang siap. Usah jual barang dalam laut yang tidak tahu tersangkut pada pukat atau tidak. Tidak berkat begitu.

15. Apabila bisnes sudah maju, usah berlagak. Dahulu Pak Cik suka gunting rambut kedai Nawi. Dia tanya "Bagaimana Pak Cik mahu gunting rambut? Pak Cik jawab , "Dengan senyap senyap tapi cantik". Anak fahamkah apa Pak Cik cakap ni? Jawab saya, "Faham Pak Cik, saya juga gunting rambut disitu sejak umur 15 tahun". Hehehe. Maksudnya usah gosip sana gosip sini, balun orang sana balun orang sini. Usah peduli rambut atas kepala orang lain. Apa yang utama rambut kita tersisir rapi.

Bijak anak ni. Apa nama? Yesss. Dia sudah tanya nama saya. Maknanya saya sudah dapat Mentor Lelaki Tua Berkain Pelikat.



**************************************************
Fadhilat Asma'ul Husna - Al Malik (Maha Memerintah; The King, The Sovereign)

Apabila dizikirkan sebanyak 121X setiap pagi atau setelah tergelincirnya matahari, segala pekerrjaan yang dilakukan setiap hari akan mendatangkan berkat & kekayaan yang diredhai Allah.

Monday, August 4, 2014

#9: Shaklee Effect di musim raya saya....

Bismillah...

Salam Aidil fitri untuk readers semua!!

Dah habis minggu pertama Aidil fitri ... Seronok seronok!...Cuti kan, mana la tak seronoknya... plus berjumpa sanak saudara ..  bergurau senda... *hmmm...rasa nak cuti lagi ;-))

Yang paling best, dapat lihat lebih banyak kesan Shaklee a.k.a. Shaklee Effect dalam keluarga saya. Allah Allahuakbar... tidak ada yang lebih menggembirakan hati kita kalau apa yang kita beri tuh menggembirakan hati orang kan? ;-)

Ceritera 1:
~Abang rasa sihat la sepanjang puasa nih. Takde la rasa lemah sangat macam selalu. Eh, beli lagi CoQ tu. First time cukup sebulan ni setiap hari abang ambil.





Ceritera 2:


~Yong, masa sahur Macu minum ESP je. Kadang-kadang campur dengan Milo atau Horlick ke..tahan sampai petang. Takde pun rasa lapar ke lemah ke. Eeee, bagus lah!









Ceritera 3:

~Kak Long, macamana Abang Lan masa bulan pose neh? Kencing manehnya dah ok ker? (* Baca gaya loghat Perak)
# Eh haáh...Ok dah sikit. Sejak dah amik Shaklee yang kakyong bagi tuh, dah elok lah. Kalau tak tu, sikit-sikit nak pitam. Puasa kali ni ok sikit. Gulanya pun takde la tinggi sangat dah.



Nak ceritera lagi ker? hehehe..cukup lah 3 dulu...atau cukup lah 3 saja...* dalam Islam, afdhalnya 3 kan? hihihihi.... 

Yang penting, bukan sekadar saya nak menjual produk..bukan sekadar saya nak berbisnes...tapi yang utamanya, saya nak semua orang, baik yang dikalangan keluarga atau tidak, merasai kebaikan daripada Shaklee ni. 

*Lepas tu dapat statement dalam WA: Pastikan ia halal.....
Ehem, bab halal kita cerita di entry yang lain ok.. lalalalalalallalala.....



Hubungi:
012-3198354 (Farisya)
SID ID: 912713

COD: Kampung Melayu Subang / Kajang
POS: Nationwide

**************************************************
Fadhilat Asma'ul Husna - Al Muhaimin (Maha Pelindung; Maha Penjaga; Maha Pengawal serta Mengawasi)

Sesiapa yang solat 2 rakaat selepas mandi dan membaca nama ini 100 kali dengan ikhlas maka Allah s.w.t. akan menyucikan jasmaninya sebagaimana rohaninya; 
Allah s.w.t. juga akan memberikan kefahaman mengenai perkara yang tidak jelas kepadanya jika nama ini dibacanak sebanyak 115 kali.

Friday, July 25, 2014

#8: SIRI 2 - KISAH LELAKI TUA BERKAIN PELIKAT ... 6 - 10

Bismillah...

Sambungan daripada SIRI 1...

***********************************************************
Kata leaki tua ini lagi:

6. Hidup kena buat target. Ada wawasan. Ikat perut. Usah membazir. Mula dengan makanan. Makanan dan minuman mesti habiskan. Usah lagak orang kaya, padahal kita teman pada syaitan. Sentiasa belanja orang. Makan dikedai kecil. Perhatikan kebersihan kedai. Apabila bersih masuk. Disitu kita temui ramai orang susah. Belanja mereka..

7. Waktu maghrib usah ada atas jalan. Apabila dalam perjalanan berhenti. Cari masjid. Apabila dirumah, tutup pintu rapat rapat. Malam buang sampah sarap. Basuh pinggan mangkuk. Pastikan semua teratur sebelum tidur. Gunakan waktu antara maghrib dan isyak untuk tuntut ilmu agama. Boleh dengar orang mengajar. Boleh juga baca kitab. Lepas Isyak buat kira kira untung rugi. Siapkan bahan dan pakaian untuk kerja esok hari.

8. Usah takut jumpa orang. Walaupun 5 minit mahu berjumpa. Pergi sendiri. Usah pakai posmen apabila depani soal penting. Kita rangkak panjat bangunan. Tunggu. Biarlah kita ambil masa berhari hari perjalanan. yang penting sampaikan dengan tangan sendiri. Tenung mata dan baca "ayat ayat pengasih". Hehehe.

9. Balik malam, usah cakap penat. Usah cakap letih. Usah cakap sakit. Apabila sakit senyum.Allah sedang luruhkan dosa. Lepas sakit kita lagi bertenaga. Siapakah dalam dunia yang tidak pernah rasa sakit. Jatuh. dihina. Semua termasuk Rasulullah SAW. Namun, baginda ajar kita maafkan semua orang.

10. Niat mahu kaya. Niat mahu bantu ramai orang. Niat mahu jadi manusia berguna. Niat itu macam tulis surat. Dulu tiada internet, Macam tulis surat la. Salah tulis alamat akan sampai salah tempatlah surat itu. Maka tulis alamat betul betul. Niat mahu kaya, supaya kita dapat bantu ramai lagi orang. Mahu membahagiakan ramai orang.



**************************************************
Fadhilat Asma'ul Husna - Al Rahim (Maha Penyayang; The Most Merciful)

Apabila dizikirkan sebanyak 100X setiap hari, Insya Allah kita akan mempunyai daya penarik yang besar sekali hingga manusia merasa cinta & kasih serta sayang terhadap kita.

Thursday, July 24, 2014

#7: Sayang Rokok ... atau Sayang Diri?

Bismillah..

Puasa Ramadan dah nak sampai ke penghujung. Ada orang dah pasang niat apabila masuk bulan Ramadan nak kurus laa...nak tambah ibadat laaa...nak berubah ke arah kebaikan laaa...Dan tak lupa jugak ada yang hendak berhenti merokok.

Di sini saya paparkan video mengenai seorang yang berjaya berhenti merokok - melalui pengnambilan makanan tambahan daripada Shaklee. Apa-apa pun, hendak 1000 daya, tapi kalau tak hendak ada saja 1000 dalihnya, kan? ;-)




Kepada sesiapa yang berminat hendak berhenti merokok juga..dan mencuba secara pemakanan, Shaklee ada penyelesaiannya. Moga-moga ada impak positif yang kita dah dapat sempena bulan yang mulia ini. Boleh click button di bawah ye ;-)



 ORDER VIVIX




Hubungi:
012-3198354 (Farisya)
SID ID: 912713

COD: Kampung Melayu Subang / Kajang
POS: Nationwide

**************************************************
Fadhilat Asma'ul Husna - Al Quddus (Maha Suci; The Most Holy)

Apabila dizikirkan sebanyak 100X setiap pagi setelah tergelincirnya matahari, maka hati kita akan terjaga dari semua penyakit hati seperti sombong, iri hati, dengki dan lain-lain.

Tuesday, July 15, 2014

#6: SIRI 1: KISAH LELAKI TUA BERKAIN PELIKAT ... 1-5

Di Facebook, saya mengikuti seorang yang bernama Roslan Ab Hamid. Beliau berpangkat Dato. Asalnya, saya adalah follower kepada Puan Ainon. Seorang pengasas PTS Publication dan kini menjana saham akhirat dengan menurunkan ilmu-imu yang ada berpandukan Nabi S.A.W. Pendek kata, apa atau siapa yang di-recommend oleh Puan Ainon, saya akan cuba lihat. Salah seorangnya, Dato Roslan ini lah. (*Nampak permainannya di situ?hehe..)

Kat sini saya nak abadikan suatu perkongsian menarik daripada Dato Roslan mengenai temuramah yang dia perolehi daripada kehidupan. Moga-moga kita beroleh  manfaat daripadanya ;-)

*****************************************************************

LELAKI TUA BERKAIN PELIKAT BACA AL QURAN 
SETIAP KALI LEPAS ASAR SAMPAI MAGHRIB.

Saya jumpa lelaki tua ini. Selalu lepas Asar dia iktikaf di Masjid. Baca al Quran. Umur 70an. Duduk rumah dekat masjid. Rumah agam besar dan menarik. Hartanya disana sini, bangunan komesil tengah bandar. Milikan rm35 juta.

Pendapatan pasif kutip sewa rm70k sebulan. Belanja rm20k. rm50k sedekah dan infaq. Dia tenang bersendirian meladeni anak cucu.

Saya mahu ambil gambar. Dia menolak. katanya malu. Saya minta formula. Dia berikan 15. Saya catat dan mahu kongsikan. Bolehkah saya kongsikan?

1. Pertama, dia kata muliakan ibu bapa. Doa ibubapa adalah segala galanya. Ia tiada hijab terus termakbul. Raikan ibubapa. jaga mereka sepanjang usia. Doakan mereka apabila telah tiada.

2. Jaga masa. Ia datang dan berakhir. Urus masa antara 5 waktu solat. Atur kerja dengan sebaik cara. Pada setiap waktu ada perkara yang kita mulakan. Ada di masjid sebelum azan. masuk waktu terus solat. Selepas solat bertebaran berusaha cari rezeki.

3. Berdoa dengan khusyuk. Serah pada Allah. Tawakal. Allah tahu apa yang terbaik untuk kita.

4. Namun begitu kena usaha. Usaha pagi petang siang malam. Usaha sungguh sungguh. Usaha bermula dengan pasang niat. Lepas itu buat buat buat. Sampai dapat. Tidak dapat, usaha lain pula. Masa buat baca al Quran. Maka dia pun nasihatkan saya,

"Orang yang membaca surah Al-Ikhlas satu kali sama ganjarannya dengan memperoleh ganjaran membaca sepertiga Al-Quran. Jadi jika membaca surat Al-Ikhlas tiga kali mendapat ganjaran seperti membaca satu Al-Quran.

Rasulullah SAW pernah bertanya “Siapakah antara kamu yang dapat khatam Qur’an dalam jangka masa dua-tiga minit?” Tiada seorang dari sahabatnya yang menjawab. Malah UmarAl Khattab r.a telah mengatakan adalah mustahil untuk mengatam Qur’an dalam begitu cepat.

Ali Abi Talib r.a pun membaca surah Al-Ikhlas tiga kali.
Rasulullah SAW menjawab dengan mengatakan bahawa Saiyidina Ali betul.

Membaca surah Al-Ikhlas sekali ganjarannya sama dengan membaca 10 juzuk kitab Al-Quran. Apabila membaca surah Al-Ikhlas sebanyak tiga kali khatamlah Quran kerana ianya sama dengan membaca 30 juzuk Al-Quran.

Sabda Rasullullah SAW: “Sesiapa membaca ‘Qul huwAllahu Ahad’ sebanyak 3 kali, dikurniakannya pahala seperti pahala orang yang membaca Al-Quran sekali khatam.”

Lelaki tua itu erkata, mulut dia tidak berhenti baca surah al Ikhlas. Kadang kadang sampai 1000 kali sehari. Dan tiap lepas asar masa dia iktikaf dan baca Al Quran.

5. Jaga Kesihatan. Jaga kesihatan. jaga kesihatan. Banyak berjalan kaki. Banyak. minum air masak atau air mineral. Jaga makanan.


**************************************************
Fadhilat Asma'ul Husna - Allah (The God)

Apabila dizikirkan 500X setiap malam, lebih-lebih lagi selepas solat tahajjud atau solat sunat 2 rakaat mempunyai pengaruh yang besar di dalam mencapai segala yang dihajati.

Wednesday, February 12, 2014

#5: Singapore Airshow 2014 dan Nutriferon

Biiznillah...

Salam Sayang..cewah...bersiaran dari Room 311, Changi Cove, Singapore. Sorang-sorang je dalam bilik...huhuhuhu..sedih ai...sebenarnya ai tengah 'keluar stesen' ke Singapore sempena Singapore Airshow 2014 di Changi Exhibition Centre. Acara di mana berhimpunnya pengurus-pengurus tegar dalam industry aeroangkasa dan pertahanan. Ada - ..- ok banyak la juga syarikat-syarikat antarabangsa yang terlibat. Mata ai pun berpinau gak baca nama-nama syarikat yang amat banyak ni..Tak tau laa macam mana gaya kalau berjalan esok kat situ ;-)

kredit gambar di website

Misi ai di sini?Oh, jalan-jalan saja. Ambil idea baru dengan teknologi terkini yang ada dalam bidang aeroangkasa nih. Nak tengok sistem bagaimana orang-orang lain pakai untuk mengurus sistem maklumat mereka. Mana yang baik, kita ambil. hihihi

Persediaan utama ai ke sini (selain cari dan gali info tentang pameran ini) ialah ambil sepeket nutriferon malam tadi. Nak bagi kuat sikit imun dalam badan. Maklumlah, pergi tempat baru. Mana nak tau buatnya ada masalah kesihatan dengan perubahan cuaca dan keadaan bagai..Yang penting, persediaan dah buat. siaapp!

Nutriferon

Setiap minggu ai amik Nutriferon nih. Sebab sihat kan (alhamdulillah..)...ambil sekali seminggu cukup. Kalau tak sihat, baru boleh ambil dengan kerap. Kanak-kanak pun boleh ambil, tapi ada dos-dos yang tertentu. Nanti sampai topik nutriferon, ai cerita panjang lebar. Kalau tak sabar nak tau, contact saja ai seperti dibawah:

Farisya @ Opie
Emel: faunzshoppe@gmail.com
SMS | Whatsapp : +6 012 3198354

**************************************************
Fadhilat Asma'ul Husna - Al Waarits (Maha Pewaris; The Heir / The Inheritor of All)

Untuk urusan lebih berjalan lancar, maka hendaklah pada setiap malam berzikir dengan zikir ini sebanyak 707X. Insya Allah, berkat zikir ini Allah akan memberi petunjuk sehingga usaha kita akan berhasil dengan baik dan memberangsangkan.

#4: WORDLESS WEDNESDAY: SET HAMIL SHAKLEE



Exclusive consultation...;-)

Farisya @ Opie
SID: 912713
SMS / Whatsapp : 012-3198354

**************************************************
Fadhilat Asma'ul Husna - Ar Rasyiid (Maha Pandai; The Guide / Infallible Teacher And Knower)

Walaupun kita tergolong didalam golongan yang cerdas otak, namun biasakanlah zikir ini sebanyak mungkin. Nescaya otak kita akan menjadi bertambah cerdas.

There was an error in this gadget